Απόσπασμα από το βιβλίο της Cherie Carter-Scott, “Ten Rules for Being Human“

Το παρόν αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο της Chérie Carter-Scott με τίτλο ‘If Life Is A Game, These Are The Rules’. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνίσταται όχι μόνο για life coaching αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς που σχετίζονται με αυτοεκτίμηση, αυτο-ανάπτυξη και προσωπική ολοκλήρωση.Η Cherie Carter-Scott PhD θεωρείται μία σύγχρονη γκουρού. Οι θεωρίες της εξηγούν τη στάση και τη συμπεριφορά μας με ιδιαίτερη σαφήνεια και παρέχουν έναν πρακτικό οδηγό για τη συμπεριφορά και την αυτοεκτίμηση. Σε ένα από τα εργαστήριά της πριν από αρκετά χρόνια, η Chérie Carter-Scott, συνέθεσε μια λίστα με βασικές αλήθειες για τη ζωή, την οποία ονόμασε «Οι Δέκα Κανόνες για να είσαι ‘Ανθρωπος». Αμέσως, η λίστα αυτή κυκλοφόρησε από τους πελάτες της, οι οποίοι την φωτοτύπησαν και την πέρασαν σε φίλους και συγγενείς. Μέσα σε λίγους μήνες, οι κανόνες της Chérie ήταν σε χιλιάδες σπίτια.
Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας κανόνας για να σας βοηθήσει να κερδίσετε το παιχνίδι της ζωής, οι Κανόνες της Chérie Carter-Scott μεταφέρουν μια παγκόσμια σοφία που, όταν κατανοηθεί και αγκαλιαστεί, μπορεί να συμβάλει σε ουσιαστικές σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους.

1. Θα λάβεις ένα σώμα. Είτε το αγαπάς, είτε το μισείς, είναι δικό σου να το κρατήσεις για όλη την περίοδο της ζωής σου, οπότε αποδέξου το. Αυτό που μετράει είναι το μέσα σου.

2. Θα παρουσιαστούν μαθήματα. Η ζωή είναι μια συνεχής εμπειρία μάθησης, που κάθε μέρα παρέχει ευκαιρίες για να μάθεις περισσότερα. Είσαι γραμμένος σε ένα υποχρεωτικό και πλήρους φοίτησης ανεπίσημο σχολείο που ονομάζεται “ζωή”.

3. Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο μαθήματα. Η εξέλιξή σου προς τη σοφία είναι μια διαδικασία πειραματισμού, δοκιμής και σφάλματος, συνεπώς είναι αναπόφευκτο ότι τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν πάντοντε όπως τα θέλεις ή τα έχεις σχεδιάσει. Η συμπόνια είναι το φάρμακο απέναντι στην επικριτικότητα – του εαυτού μας και των άλλων. Η συγχώρεση δεν είναι μόνο θεικό χαρακτηριστικό – είναι επίσης η δράση σου για να διαγράψεις ένα  συναισθηματικό χρέος. Το να συμπεριφέρεσαι με ηθική, με ακεραιότητα και χιούμορ – ειδικότερα το να έχεις την ικανότητα να γελάς με τον εαυτό σου και τις δικές σου ατυχίες – είναι απαραίτητα για να αντιληφθείς ότι τα «λάθη» είναι απλά μαθήματα που πρέπει να μάθεις.

4. Τα μαθήματα επαναλαμβάνονται μέχρι να τα μάθεις. Ένα μάθημα θα σου παρουσιαστεί με διάφορες μορφές, μέχρι να το μάθεις. Η δική σου συνειδητοποίηση και η ικανότητά σου να αλλάξεις, είναι απαραίτητα για την επιτυχή εφαρμογή αυτού του κανόνα. Βασική είναι και η αποδοχή του ότι δεν είσαι θύμα της τύχης ή της εκάστοτε περίστασης – πρέπει να αναγνωρίσεις τον λόγο, ότι δηλαδή οτιδήποτε σου συμβαίνει, σου συμβαίνει λόγω του ποιος είσαι και πως αντιδράς στα γεγονότα. Το να κατηγορείς κάποιον ή οτιδήποτε άλλο για τις κακοτυχίες σου, είναι μια διαφυγή και μια άρνηση στο ότι εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος για εσένα και για ό,τι σου συμβαίνει. Η υπομονή ειναι το κλείδι- η αλλαγή δεν γίνεται εν μία νυκτί, οπότε δώσε χρόνο στην αλλαγή για να συμβεί.

5. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ. Αν είσαι ζωντανός, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μαθήματα. Παραδώσου στη «ροή της ζωής», μην αγωνίζεσαι εναντίον της. Δεσμεύσου στη διαδικασία συνεχούς εκμάθησης και αλλαγής – να είσαι αρκετά ταπεινός, ώστε να αναγνωρίζεις πάντα τις αδυναμίες σου και αρκετά ευέλικτος στο να προσαρμόζεσαι, διαφορετικά η “ακινησία” θα σου στερήσει νέες ευκαιρίες.

6. Το “Εκεί” δεν είναι καλύτερο από “εδώ”. Μπορεί οι άλλοι να κατέχουν πράγματα που δεν έχεις εσύ, μα το να τα είχες ή το να βρίσκεσαι στην θέση τους, δεν σου δίνει το κλειδί της ευτυχίας. Να είσαι ευγνώμων και να απολαμβάνεις ό,τι έχεις. Εκτίμησε τι είναι καλό στη ζωή σου, αντί να μετράς και να συγκεντρώνεσαι σε πράγματα που δεν οδηγούν στην ευτυχία. Το να ζεις στο παρόν, σε βοηθά να έχεις ειρήνη μέσα σου.

7. Οι άλλοι άνθρωποι είναι απλώς καθρέφτες σου. Δεν μπορείς να αγαπήσεις ή να μισήσεις κάτι σχετικά με ένα άλλο πρόσωπο, εκτός κι αν αντανακλά κάτι που αγαπάς ή μισείς στον εαυτό σου. Να είσαι ανεκτικός και να δέχεσαι τους άλλους όπως ακριβώς είναι. Οι αρνητικές εμπειρίες είναι ευκαιρίες για να θεραπεύσεις τις πληγές σου. Υποστηρίζοντας τους άλλους, υποστηρίζεις και τον εαυτό σου.

8. Το τι θα κάνεις την ζωή σου, εξαρτάται από εσένα. Έχεις όλα τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζεσαι. Τι θα κάνεις με αυτά, εξαρτάται από εσένα. Πάρε την ευθύνη του εαυτού σου. Μάθε να αφήνεις τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Μην θυμώνεις – οι πικρές αναμνήσεις μπλοκάρουν το μυαλό σου. Ολοι διαθέτουμε θάρρος, χρησιμοποίησέ το όταν χρειάζεται. ‘Ολοι διαθέτουμε ισχυρή φυσική δύναμη και ισχυρό πνεύμα, αγκάλιασέ τα.

9. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής, βρίσκονται μέσα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παρατηρείς, να ακούς και να εμπιστευεσαι τον εαυτό σου και την ζωή.

10. Θα τα ξεχάσεις όλα αυτά κατά τη γέννησή σου. Όλοι μας γεννιόμαστε με όλες αυτές τις δυνατότητες – οι πρώιμες εμπειρίες μας οδηγούν σε έναν φυσικό κόσμο, μακριά από τον πνευματικό μας εαυτό, ώστε να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε, να γινόμαστε κυνικοί και να μην έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη.

 

Οι δέκα κανόνες δεν είναι εντολές, είναι καθολικές αλήθειες που ισχύουν για όλους μας. Όταν χάσετε το δρόμο σας, καλέστε τους. Να έχετε πίστη στη δύναμη του πνεύματός σας. Επιδίωξτε να είστε σοφοί- η σοφία είναι το ύστατο μονοπάτι της ζωής σας που δεν γνωρίζει άλλα όρια από αυτά που επιβάλλετε μόνοι σας στον εαυτό σας.

 

Leave a Reply