Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου

Η αγάπη για τον εαυτό δεν έχει να κάνει με εγωισμό, ναρκισσισμό ή έπαρση. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία, αλλά και η εμπειρία των συγγραφέων, που εκφράζουν με τόση απλότητα.

Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου είναι μια απόφαση, αλλά κι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Απαιτεί παρατήρηση, θέλει ησυχία, ηρεμία, υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται να ασχοληθείς μαζί σου, τόσο όσο θα είχες ασχοληθεί με έναν πολύτιμο για σένα άνθρωπο, όπως είναι το παιδί σου, ο σύντροφός σου, τα αδέλφια σου, κ.ο.κ. Αντιμετώπισε κι εσένα με τόση αγάπη, φροντίδα και προσοχή, όσο αυτούς. Σταμάτα να σε μαλώνεις και να σε επικρίνεις για κάθε λάθος, άρχισε να αποδέχεσαι τις ατέλειές σου ή άλλαξε αυτές που μπορείς, επιβράβευε τον εαυτό σου για τις επιτυχίες του – αφού πρώτα μάθεις να τις αναγνωρίζεις, τίμα και εμπιστεύσου το συναίσθημά σου, σεβάσου τα όριά σου.
Το να αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να είναι η πιο κλισέ συμβουλή, ωστόσο είναι ο βασικός δομικός λίθος για μια ευτυχισμένη ζωή.

Το ακόλουθο απόσπασμα δημοσιεύτηκε το 2001 από τους Kim & Alison McMillen στο βιβλίο “When I loved myself enough”. 

 

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, διαπίστωσα ότι η αγωνία και ο συναισθηματικός πόνος ήταν μόνο προειδοποιητικά σημάδια ότι ζούσα ενάντια στη δική μου αλήθεια.
Σήμερα, ξέρω, αυτό είναι «ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, κατάλαβα πόσο μπορεί να προσβάλει κάποιον το να προσπαθώ να του επιβάλω τις επιθυμίες μου – ακόμα και αν γνώριζα πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή κι ότι το άτομο δεν ήταν έτοιμο γι΄αυτό, ακόμα κι αν αυτό το άτομο ήμουν εγώ.
Σήμερα αυτό το λέω «ΣΕΒΑΣΜΟ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, σταμάτησα να λαχταρώ μια διαφορετική ζωή, και μπόρεσα να δω ότι όλα όσα με περιστοίχιζαν, με καλούσαν να αναπτυχθώ.
Σήμερα αυτό το λέω «ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, κατάλαβα ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, βρίσκομαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και όλα συμβαίνουν ακριβώς την κατάλληλη ώρα. Έτσι μπόρεσα να γαληνέψω.
Σήμερα αυτό το λέω «ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, έπαψα να κλέβω τον ίδιο μου το χρόνο, και σταμάτησα να κάνω μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα, κάνω μόνο ό,τι μου φέρνει χαρά και ευτυχία, πράγματα που αγαπώ και που κάνουν την καρδιά μου χαρούμενη, και τα κάνω με το δικό μου τρόπο και με το δικό μου ρυθμό.
Σήμερα αυτό το λέω «ΑΠΛΟΤΗΤΑ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, απελευθερώθηκα από οτιδήποτε δεν είναι καλό για την υγεία μου – τροφές, ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις και όλα όσα με τραβούσαν προς τα κάτω και μακριά από μένα. Αρχικά αποκαλούσα αυτήν τη στάση υγιή εγωισμό.
Σήμερα ξέρω ότι είναι «ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, έπαψα να προσπαθώ να έχω πάντα δίκιο και από τότε έκανα λιγότερα λάθη.
Σήμερα ανακάλυψα ότι αυτό είναι «ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον. Τώρα, ζω μόνο για την κάθε στιγμή, εκεί όπου συμβαίνουν ΟΛΑ.
Σήμερα ζω την κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, και αυτό το λέω «ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ».

Καθώς άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, παραδέχτηκα ότι το μυαλό μου μπορεί να με αναστατώσει και να με κάνει να αρρωστήσω. Αλλά όταν το έφερα κοντά στην καρδιά μου, το μυαλό μου έγινε πολύτιμος σύμμαχος.
Σήμερα αποκαλώ αυτήν την επαφή «ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ».

Δεν χρειάζεται πλέον να φοβόμαστε διαφωνίες, αντιπαραθέσεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα με εμάς ή με τους άλλους. Ακόμα και τα αστέρια συγκρούονται και από τη συντριβή τους γεννιούνται νέοι κόσμοι.
Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ «ΖΩΗ»!

 

Leave a Reply