Νίκος Καζαντζάκης: Πίστεψε και το αδύνατο θα γίνει δυνατό.

(Όταν διαβάζω αυτό το απόσπασμα του Καζαντζάκη, σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν γνωρίζαμε από νωρίς πόση δύναμη έχουμε μέσα μας. Αν όλοι μας, ο καθένας ξεχωριστά, κι όλοι μαζί, είχαμε όραμα. Αν μας μάθαιναν, από τότε που αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, να έχουμε πίστη και ότι πίστη δεν σημαίνει θρησκεία.

Η πίστη είναι προϋπόθεση. Η πίστη είναι θεμέλιο. Η πίστη είναι βεβαιότητα. Χωρίς πίστη δεν γίνεται. Πίστη στον εαυτό μας, πίστη στον στόχο, πίστη στην απεριόριστη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Πίστη στο ότι το αδύνατο, είναι δυνατό. Ότι όλα μπορούμε να τα επιτύχουμε. Έχουμε όλα τα εργαλεία, όλα τα εφόδια να επιτύχουμε ότι επιθυμούμε. Έχουμε σώμα, έχουμε νου, έχουμε πνεύμα, έχουμε ψυχή.)

Tο απόσπασμα αυτό του Νίκου Καζαντζάκη, από τον πρόλογο του βιβλίου του «Ο καπετάν Μιχάλης», δημοσιεύτηκε αρχικά το 1953.

“Πώς να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη;

Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα.
Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου,
τρομάζεις γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους.
Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις, ακέραιη την ευθύνη.
Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περιγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο.
Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή ‘ναι η αξία του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο.
Kαι να ‘ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει:
το αδύνατο γίνεται δυνατό.”

 

Leave a Reply